Certificate verzi

Bioenergy Suceva și-a luat angajamentul de a păstra, timp de 5 ani, cel mai mic preț din România pentru furnizarea căldurii: 116 lei/GigaCalorie, un preț de patru ori mai mic decât în alte orașe din țară.

Pentru a ne putea susține financiar însă, am apelat la sprijinul statului, prin acordarea acestor certificate verzi. Numai că Ministerul Mediului vine și schimbă regulile din mers, susținând acum prin ordinul nr. 1534/2016  că "folosirea lemnului de foc pentru producerea de energie are impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populației din mediul rural, cât și a creșterii prețului la lemnul de foc necesar încălzirii populației".

Și toate acestea, în condițiile în care lemnul de foc utilizat pentru cogenerare nu depășește 2% din totalul de masă lemnoasă folosită de români pentru a se încălzi în case.

“Pe lângă faptul că această motivație nu este echitabilă, considerăm că nu este nici justificată deoarece, în realitate, la un consum anual al populației de 16 milioane mc lemn de foc, consumul anual estimat al întregii capacități de cogenerare pe bază de biomasă din România este de 35.000 mc, adică în jur de 2% din consumul total și, în consecință, fără un impact real asupra asigurării cu lemn de foc a populației”. - Adrian Ciurtin, avocat Bioenergy Suceava.

“În situația în care, anul trecut, 50% din biomasa folosită de Bioenergy Suceava era reprezentată de lemnul de foc rezultat din exploatarea acestuia, odată cu implementarea ordinului legislativ, asistăm la o reducere la jumătate a veniturilor centralei”. - Doina Oică, Director Economic al Bioenergy Suceava